You have searched the archives for 'xp'.

Τίτλοι τέλους για τα περιοδικά Disney στην Ελλάδα

Published by ispofacto in General, Misc, Various - 2 comments

scrooge

Μετά από σχεδόν 48 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας το Μίκυ Μάους, το Κόμιξ και όλα τα περιοδικά Disney στην Ελλάδα σταματούν την κυκλοφορία τους.  Η ανακοίνωση παύσης κυκλοφορίας των περιοδικών σίγουρα πρόκειται για ένα γεγονός που για όσους έχουν μεγαλώσει με τις ιστορίες του Carl Barks και του Don Rosa (όπως ο γράφων) δεν τους αφήνει συναισθηματικά αδιάφορους.  Θα παραθέσω ένα σχολίο από την επίσημη σελίδα στο Facebook του περιοδικού Κόμιξ, πριν την ανακοίνωση από τον Χρήστο Τερζόπουλο ιστορικού εκδότη των περιοδικών, που αντικατοπτρίζει και τις δικές μου σκέψεις:

“Είναι σαν να σκίζεται ένα κομμάτι από πάνω μου και να πέφτει ξερό στο έδαφος… Μια ολόκληρη παιδική ηλικία. Να τρέχουμε στο περίπτερο κάθε εβδομάδα για τα Μίκυ Μάους, Κόμιξ, Αλμανάκο, Μεγάλο Μίκυ, Ντόναλντ, Μίκυ Μυστήριο κλπ τα οποία μας κρατούσαν παντού και πάντοτε συντροφιά… Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έζησα αυτή την εμπειρία – να διασκεδάζεις χωρίς το ίντερνετ και να αναμένεις με ανυπομονησία να βγει το νέο τεύχος κάθε μήνα/εβδομάδα… Σαν εμένα, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι φίλοι/φίλες. Μεγαλώσατε γενεές σχεδόν μισού αιώνα. Κ. Τερζόπουλε, ευχαριστώ για τις αναμνήσεις”.

Στη συνέχεια ακολουθεί η ανακοίνωση του Χρήστου Τερζόπουλου:

Μερικά πράγματα όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και το κλείσιμο εφημερίδας ή περιοδικού δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

Η διακοπή της έκδοσης των περιοδικών δεν ήταν μια επιπόλαια και ξαφνική επιλογή. Εδώ και πολλούς μήνες, από την αρχή του χρόνου, είχαμε επαφές και διαπραγματευόμασταν για να βρούμε βιώσιμη λύση για τα περιοδικά. Χρειάζετε ψυχικό σθένος να γίνονται διαπραγματεύσεις με νηφαλιότητα και σύνεση χωρίς να μεταφερθεί η αγωνία στους συνεργάτες μας.

Έως την τελευταία στιγμή κρατούσαμε την σπίθα ζωντανή μήπως μπορέσει να συνεχιστεί η έκδοση των περιοδικών. Συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε πάντοτε. Να να εκδίδουμε περιοδικά που να είναι όσο καλύτερα μας επέτρεπαν οι συνθήκες να φτιάξουμε. Και αυτό θα ξανακάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι καιροί. Δείγματα της εργασίας μας έχετε, τελευταία απόδειξη το βιβλίο του Γκόντφρεντσον.

Δυστυχώς δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα επειδή η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων δεν το επιτρέπει. Όμως πρέπει να γνωρίζεται με βεβαιότητα πως η διακοπή ενός έργου μιας ζωής (σχεδόν 48 χρόνια) δεν είναι μια πράξη που δεν έχει έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Χρήστος Τερζόπουλος

Link to micropost

All Your Devices Can Be Hacked

Published by stelabouras - No comments

Φοβερό TED talk από τον Avi Rubin, που παρουσιάζει αυτό που πολλοί νομίζουν ότι συμβαίνει μόνο στις ταινίες: όλες οι συσκευές μπορούν να γίνουν exploit, αρκεί κάποιος να ξέρει τον τρόπο!

Read more

BT.601 and BT.709 compatibility benchmark

Published by Petrakeas in Software - 13 comments

wmplayer-2012-02-27-00-01-37-97

The world of video is so complicated that you have to be very careful in order to produce a compressed video file that looks as close to the original as possible when reproduced. Many aspects can vary such as framerate, progressive vs interlaced, resolution, pixel aspect ratio, full ( 0 – 255) or limited luma  range (16 – 235). As if these were not enough, I recently learned the hard way that color coefficients of a video are not always the same. This means that a video can be displayed differently depending on the color space that will be used in decoding.

Without getting into much detail, 2 main color spaces exist noways for video: BT.601 and BT.709 . If a video is encoded using one of them and then decoded with the other, a slight color shift will occur (see the post’s image that is split into 3 rows). Most people may not even notice it, but areas with blue and green colors will be more affected and if you want your video to be reproduced the way you mastered it, you have to take some things into consideration.

You may wonder, how the decoder/TV will know which color space to use.. There are some ways but not all software/hardware behaves the same. That’s why I made this benchmark, testing video editing applications like Adobe Suite, Sony Vegas, video players and many decoders suck as windows media player, quick time on a mac, Adobe Flash player, VLCXBMC and browsers with mp4 playback capabilities such as chrome and safari. If you are curious about their behavior read below!

Read more

iPhone 4S HDR vs normal photo

Published by Petrakeas in Multimedia - 6 comments

Με το HDR είχαμε ασχοληθεί από παλιά στο wiggler. Είχα γράψει ένα post σχετικά με αυτό και ο Στέλιος είχε κάνει ένα screencast για το πώς μπορεί να τραβήξεις μία HDR φωτογραφία με απλή φωτογραφική μηχανή. Πλέον HDR φωτογραφίες μπορούν να βγουν πολύ έυκολα πχ με το iPhone 4S *

Το iPhone 4S έχει την επιλογή με κάθε φωτό που βγάζει, να σώζει την κανονική έκδοση και την HDR (tonemapped). Η διαφορά φαίνεται κυρίως όταν στην ίδια σκηνή έχει σημεία πολύ σκοτεινά και πολύ φωτεινά. Στην HDR θα τα διατηρήσει, ενώ στην απλή οι λεπτομέρειες στα φωτεινά θα είναι τελείως άσπρες και στα σκοτεινά τελείως μαύρες.  Παρακάτω δείχνω κάποιες χαρακτηριστικές φωτό.  Προτείνω να τις ανοίξετε σε άλλο tab για να συγκρίνετε. (επίσης έχουν gps metadata οπότε μπορείτε να δείτε πού τραβήχτηκαν)

Read more

MapsGL από την Google

Published by stelabouras in Internet, Software, Videos - No comments

mapsgl

Όπως φαίνεται η Google είναι αρκετά active στην έρευνα γύρω από το Google Maps και χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες για να βελτιώσει την πλοήγηση τόσο στο top down view της υπηρεσίας όσο και στο streetview.

Κάνοντας χρήση της WebGL λοιπόν, η Google δημιούργησε το -experimental- MapsGL που αν κάνετε optin αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο υπολογιστής απεικονίζει το Google Maps, χρησιμοποιώντας 3D GPU accelleration. Σε γρήγορα συστήματα η αλλαγή είναι εμφανής, χωρίς να λείπουν και κάποια νέα features όπως το 45o view όταν φτάσετε ένα level πιο πριν το street view σε κάποιες περιοχές (βλ. Colosseo).

Δείτε το video παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες.

Firefox 7 font rendering

Published by Petrakeas in Software - 2 comments

firefox-512-noshadow

Όταν βγήκε ο Firefox 4 χρησιμοποιούσε στα Windows το Direct2D ώστε να έχει hardware acceleration κατά το rendering των σελίδων και το  DirectWrite για το Font rendering. Ωστόσο το font rendering έγινε  αρκετά πιο blurry γιατί μάλλον δε χρησιμοποιούσε ClearType αλλά μια νέα μέθοδο Subpixel rendering του DirectWrite. To ίδιο σκηνικό γίνεται και σε άλλα windows προγράμματα που χρησιμοποιούν Direct2D όπως o Steam client. Ωστόσο ο MS Internet explorer 9 συνέχισε να δείχνει τα fonts με τον κλασσικό τρόπο και το παραδοσιακό ClearType.

Με χαρά διαπίστωσα ότι ο Firefox 7 επέστρεψε στο κλασσικό καθαρό font rendering που είχε παλιά! Βέβαια δεν ξέρω πόσοι από εσάς κατάλαβαν τη διαφορά και  ποιο από τα 2 renderings προτιμάτε, αλλά εγώ τουλάχιστον χάρηκα :P

Link to micropost

AKIRA Trailer

Published by Petrakeas - 5 comments

Χθες είδα την anime ταινία Akira (παραγωγής 88).. Πραγματικά αξίζει να τη δείτε αν είστε fan του είδους. Πιστεύω αξίζει να διαβάσω και τα αντίστοιχα manga.

YouTube – AKIRA Blu-ray Trailer.

Τι κάρτα ήχου έχεις: την κάρτα γραφικών!

Published by Petrakeas in Hardware, Music, Software - No comments

IMAG0147

Είναι παράξενο πώς αλλάζουν οι καιροί. Πράγματα που κάποτε είχαν αξία, πλέον δεν έχουν σημασία. πχ παλιά είχε σημασία η κάρτα ήχου να έχει καλά DACs (αν συνδεόταν με καλά ηχεία), να υποστηρίζει hardware acceleration για καλύτερο ήχο στα games κλπ. Γι αυτό και είχα πάρει αρκετές soundblaster, καθώς και την υπάρχουσά μου PCI Express Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional.

Οι καιροί όμως αλλάζουν. Πλέον στα περισσότερα games η audio engine τρέχει στον επεξεργαστή καθώς οι πυρήνες του επεξεργαστή περισσεύουν και η επεξεργαστική ισχύς που χρειάζεται η real time επεξεργασία ήχου δεν καθυστερεί τους σημερινούς επεξεργαστές. Οπότε ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα τις soundblaster έχει εξαφανιστεί. Το τελειωτικό χτύπημα για μένα ήταν όταν κάηκαν τα gigaworks s750, πράγμα πολύ συνηθισμένο στο συγκεκριμένο μοντέλο μια και δεν αερίζονται καλά τα transistors μέσα στη καμπίνα του subwoofer. Οπότε έψαξα τις διάφορες λύσεις και κατέληξα να πάρω ένα entry level ενισχυτή  Yamaha, οποίος ερχόταν με δώρο τα πίσω ηχεία και το κεντρικό (ανώτερα των δορυφόρων των giagaworks). Ως μπροστά χρησιμοποίησα 2 παλιά loudspeakers που είχαμε στο σαλόνι μας. Το πρόβλημα ήταν ο εξής.. Ο ενισχυτής δεν έχει αναλογικές εισόδους (εκτός από στερεοφωνικές). Οπότε το pc θα έπρεπε να στείλει ψηφιακά τον ήχο στον ενισχυτή.

Οι λύσεις ήταν 2. Είτε να χρησιμοποιήσω το optical out της creative ή… την Ati HD4870 και να στείλω τον ήχο μέσω HDMI. Το τελευταίο αποδείχτηκε η καλύτερη λύση, γιατί το HDMI μπορεί να μεταφέρει πολυκάναλο PCM (ασυμπίεστο ήχο) αλλά και dts, ac3 (dolby digital). Μπορεί να μεταφέρει και τα τελυταία HD formats ήχου: Dolby TrueHD, DTS-HD master audio. Βέβαια ο ενισχυτής μου δεν μπορεί να τα αποκωδικοποιήσει αλλά είναι backwords compatible και τα παίζει σαν απλό dts και ac3.

Επίσης ο ενισχυτής εμφανίζει ένα lag όταν διαβάζει από την optical είσοδο. Οπότε σαν default κάρτα ήχου στα Windows 7 έχω την HD4870. Αλλά αν θέλω μπορώ να ρυθμίσω κάποιο πρόγραμμα να στέλνει ήχο στην Creative (το audio stack στα windows7 είναι φοβερό) και να γυρίσω τον ενισχυτή στην optical είσοδο.

Οπότε αυτό που θέλω να πω είναι τα πράγματα ίσως να είναι καλύτερα έτσι. Ο υπολογιστής στέλνει ψηφιακά τον ήχο στον ενισχυτή και μετά αυτός με τα DACs που έχει αναλαμβάνει να τον μετατρέψει σε αναλογικό και να τον ενισχύσει για να ταρακουνήσει τα ηχεία! Τα DACs του ενισχυτή είναι σαφώς καλύτερα από τις περισσότερες κάρτες ήχου και η λογική να “φύγει” το αναλογικό κομμάτι από τον υπολογιστή, μου φαίνεται σωστή. Επίσης, τα windows 7 έχουν κάτι απίστευτα σημαντικό για τους audioholics. Δίνουν τη δυνατότητα σε ένα πρόγραμμα να παρακάμψει το μείκτη του λειτουργικού συστήματος και να στείλει αναλλοίωτο το ψηφιακό σήμα στον ενισχυτή. Αυτό σημαίνει ότι κανένα άλλο πρόγραμμα δεν μπορεί να βγάλει ήχο εκείνη τη στιγμή και ότι ο ήχος που θα ακούσετε θα επηρεαστεί από τον ενισχυτή αλλά όχι από τον υπολογιστή. Αυτό το mode λέγεται WASAPI exclusive mode και το υποστηρίζουν αρκετοί video/audio players όπως XBMC, foobar.

Η χρησιμοποίηση της κάρτας γραφικών για ήχο είναι γνωστή εδώ και καιρό σε όσους έχουν pc για home theater. Πλέον η λύση αυτή πιστεύω είναι η καλύτερη, αρκεί βέβαια να έχετε κάποιον audio receiver (ενισχυτή).  Επίσης,  η εμπειρία του surround ήχου στο Crysis 2 ήταν μοναδική!

Link to micropost

Apple Water

Published by ispofacto - 1 comment

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα διαφορετικό είδους νερού, που είναι… Apple branded, τώρα πια υπάρχει λύση. Σαφώς η τιμή θα είναι ανάλογη!

Link to micropost

Crysis 2 Leaked Beta, τα πρώτα 25′

Published by stelabouras - 1 comment

Για να μην πείτε πως δεν σας προειδοποίησα, παρακάτω ακολουθούν 25′ από την leaked beta του Crysis 2. Αν θέλετε περισσότερα videos από το campaign και το multiplayer, μπορείτε να βρείτε αρκετά εδώ.

Read more

Firefox σε Windows τo 46% των επισκεπτών του Wiggler

Published by Petrakeas in Internet, Software - 9 comments

snap4631

Τελευταία κάνουμε αλλαγές under the hood στο Wiggler και μία από αυτές ήταν (δυστυχώς) να φύγουμε από το Mint για διαχείριση στατιστικών και να πάμε στο Google Analytics. Μερικά από τα άπειρα (και όχι πάντα χρήσιμα) graphs του analytics είναι σχετικά με το λειτουργικό σύστημα των επισκεπτών και τον browser που χρησιμοποιούν. Τα γραφήματα βρίσκονται παρακάτω και αναφέρονται σε πολύ πρόσφατες επισκέψεις.

Μερικά αξιοσημείωτα νούμερα είναι ότι το 92% των επισκεπτών χρησιμοποιεί Windows. Εδώ να σημειώσουμε ότι το Wiggler απευθύνεται σε geeky κοινό οπότε το ποσοστό αυτό σε άλλα sites παίζει να είναι μεγαλύτερο. Ακολουθούν Mac OS και Linux με 6% και 2% αντίστοιχα.

Πάμε στους browsers τώρα. Ο Firefox βγήκε νικητής με διαφορά πιάνοντας 49%. O Internet Explorer 26% και ο Chrome μόλις 20%. Καλή η ταχύτητα του Chrome αλλά τελικά ο κόσμος προτιμάει αυτό που έχει μάθει. Δηλαδή Firefox και Internet Explorer. Δε σχολιάζω ποιο θεωρώ ανώτερο κλπ γιατί είναι μεγάλη και υποκειμενική συζήτηση! Απλά θα περίμενα μεγαλύτερα ποσοστά στον Chrome.

Μάλιστα, όπως φαίνεται στο τρίτο γράφημα η πλειοψηφία των χρηστών Chrome έχουν Windows. Όσοι έχουν Mac προτιμούν Safari και όσοι έχουν Linux, Firefox.

Προσωπικά ανήκω στο 46% και καμιά φορά χρησιμοποιώ Chrome ή Firefox στο Mac. Safari όμως ποτέ!

Read more