You have searched the archives for 'javascript'.

Buffy the Vampire Slayer Season 8 Blu-Ray and DVD!

Published by ispofacto in Misc, Multimedia, Television - No comments

Buffy_Season_8_by_Bacafreak

Δεν διαβάσατε λάθος, η όγδοη season της Buffy κυκλοφορεί σε Blu-Ray και DVD! Πώς ακριβώς όμως γίνεται να κυκλοφορήσει όγδοη season ενώ η σειρά είχε τελειώσει στην έβδομη season; Η σειρά συνεχίστηκε ως γνωστόν σε comic που θεωρήθηκε ως η όγδοη season της σειράς. Και μετά από αρκετά τεύχη έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να κυκλοφορήσει και σε motion comic!

Τι είναι το motion comic; Στο …αμερικάνικο πρότυπο των e-books πρόκειται για μία έκδοση που περιέχει ελάχιστο animation και αφήγηση. Για να πάρετε μια γεύση λοιπόν μπορείτε να δείτε το παρακάτω trailer!

Firefox 4 VS Chrome VS Opera: google Julia map Benchmark

Published by Petrakeas in Internet, Software, Videos - 6 comments

wmplayer-2011-02-01-23-15-19-66

Η Google έβγαλε χθες ένα HTML5 demo που ουσιαστικά χρησιμοποιώντας Javascript κάνει render το Julia set. Η πλοήγηση μέσα στη “Julia” γίνεται με το interface του google maps. Πάντως όσο zoom και αν έκανα δεν ανακάλυψα κάποιο μπουκάλι σαμπάνιας :P Σκέφτηκα ότι το  Julia map είναι πολύ καλή ευκαιρία για να συγκρίνουμε την ταχύτητα της  javascript στους τελευταίους browsers. Ακολουθεί βιντεάκι με όλη τη διάρκεια του rendering καθώς και ένα χρονόμετρο από κάτω. Τα αποτελέσματα:

Βrowser Time Speed
FF4 beta 10 9 sec 2,9 X
Opera 11 16 sec 1,6 X
Chrome 26 sec* 1X

*Ξαναέτρεξα το test αφού έγινε το post και ο chrome τελείωσε σε 21 sec. Μάλιστα είναι ευαίσθητος σε σχέση με άλλα προγράμματα όταν καταναλώνουν CPU. πχ όταν έκλεισα το πρόγραμμα που έκανα capture την οθόνη (FRAPS) τερμάτισε στα 16 sec μαζί με τον Opera. Ωστόσο οι Opera, Firefox δεν επηρεάστηκαν από την παράλληλη λειτουργία του FRAPS

Αν δεχτούμε ότι ο FF έκανε κατά μέσο όρο 240 εκατομύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπo (φαίνεται η τιμή το βίντεο πάνω αριστερά), ο Opera έκανε 130 Million/sec και ο Chrome 83 Million/sec. Δηλαδή η Mozilla κατάφερε και έκανε πολύ καλή δουλειά στο Οptimizations της javascript engine. Το παράξενο είναι ότι ο Chrome τερματίζει τελευταίος με το ένα τρίτο της ταχύτητας του Firefox..

Δείτε το βιντεάκι παρακάτω.

Firefox 4 beta 9: εντυπώσεις

Published by Petrakeas in Internet, Software - 9 comments

ff4

Πριν καιρό είχα δοκιμάσει μια beta του FF4 αλλά είχε μια ασυμβατότητα με την κάρτα γραφικών μου. Σήμερα είπα να ρίξω μια ακόμα ματιά και πλέον λειτουργεί τουλάχιστον στο δικό μου σύστημα (windows 7, ati HD4870). Πριν γράψω τη γνώμη μου για τη νέα έκδοση, πρέπει να δηλώσω ότι θεωρώ τον FF ανώτερο σε όλα τα θέματα σε σχέση με τον Chrome εκτός από την ταχύτητα και την κατανάλωση μνήμης. Αυτό βέβαια είναι προσωπική άποψη αλλά τη στηρίζω σε πολλά features του FF που με έχουν βολέψει με τον τρόπο που υλοποιούνται.

Μετά από τη δοκιμή της beta μπορώ να πω ότι το βασικό πρόβλημα του FF (η ταχύτητα) δεν υφίσταται πλέον! Η javascript engine είναι αισθητά πιο γρήγορη (απλά τρέξτε αυτό το πολύ όροφο demo το οποίο κάνει render τα γραφικά χρησιμοποιώντας Javascript). Η μεγάλη όμως διαφορά στον FF4 είναι ότι είναι πλέον Hardware accelerated. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο τμήμα της διαδικασίας rendering μιας σελίδας (η δημιουργία αυτού που βλέπεις όταν πας σε μία σελίδα) γίνεται στην κάρτα γραφικών και όχι στον επεξεργαστή. Ακόμα και τα παράθυρα διαλόγου του FF4 είναι hardware accelerated (όπως φάνηκε με το FRAPS). Η διαφορά φαίνεται κυρίως σε σελίδες που έχουν στοιχεία με διαφάνειες ή πολλά animations. Χαρακτηριστικό είναι αυτό το Demo όπου μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος των φωτογραφιών και να τις περιστρέψτε.

Για να πετύχει ο FF το acceleration χωρίζει τη σελίδα σε layers (ενδεχομένως κάθε div να είναι ένα layer) και μετά στέλνει αυτά τα layers στη GPU μέσω κάποιου API (πχ Direct 3D, openGL) για να γίνει το rendering. Ένα από τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Clear Type των windows στις γραμματοσειρές αφού πλέον το rendering γίνεται στο Direct 2D και όχι από το GDI, αλλά ίσως βρουν κάποιο πλάγιο τρόπο για να το καταφέρουν.

Όσο αφορά το user interface τα βελάκια μπρος πίσω έχουν μπει κάτω από τα tabs (όπως στον chrome). Αν δε σας αρέσει υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του FF και παραμένει στην τέταρτη έκδοση. Μπορείς να παραμετροποιήσεις τα πάντα!

Προς το παρόν δε λειτουργούν πολλά addons (ακόμα και το λεξικό), ωστόσο καθώς κινούμαστε προς την τελική έκδοση όλα αυτά αναμένεται να λυθούν. Παρακάτω ακολουθεί ένα βιντεάκι με τα demos που ανέφερα παραπάνω τα οποία τα έτρεξα στον FF4. Μπορείτε και εσείς να δοκιμάστε τη beta έκδοση, κρατώντας και την υπάρχουσα (παλιά) έκδοση ταυτόχρονα!

UPDATE: τον δοκίμασα στο Mac OS X (macbook pro) και νομίζω ότι εκεί δεν υπάρχει hardware acceleration

UPDATE2: δοκίμασα google maps σε FF4 σε win. Απίστευτα smooth scrolling σαν το Google earth!

Mobile frameworks για πιο εύκολη ανάπτυξη εφαρμογών

Published by stelabouras in Coding, Software, Tech - 1 comment

PROD_arch11

Μπορεί να είναι φαινομενικά εύκολο να αναπτύξει κάποιος iPhone ή Android εφαρμογές αν διαβάσει το σχετικό documentation και γνωρίζει προγραμματισμό, παρόλα αυτά υπάρχουν και εναλλακτικοί και πιο εύκολοι τρόποι στην ανάπτυξη εφαρμογών για πλατφόρμες όπως το Android, το iPhone, το Blackberry κ.τ.λ.

Frameworks όπως το Appcelerator, το iProcessing και το PhoneGap, υπόσχονται γρήγορη ανάπτυξη εφαρμογών ανεξάρτητα συσκευής, σε κώδικα Javascript (ή Javascript-like syntax όπως το Corona) και αναλαμβάνουν να παράγουν τον αντίστοιχο native κώδικα αυτόματα, επιταχύνοντας αρκετά τον χρόνο ανάπτυξης, δίνοντας επίσης την δυνατότητα σε πολλούς developers να δημιουργήσουν εφαρμογές χωρίς να μάθουν μια νέα γλώσσα.

Ειδικότερα, το Appcelerator υποστηρίζει όχι μόνο mobile αλλά και desktop περιβάλλοντα (Linux, Windows, MacOSX) κάνοντας έτσι πράξη το μοντέλο Write Once Deploy Anywhere (WODA)!

Tweet count και facebook shares με ένα click!

Published by stelabouras in Coding, Internet, Software, Tech - 5 comments

share-badge

Μου ήρθε σήμερα η ιδέα να δημιουργήσω ένα bookmarklet με το οποίο ο καθένας θα μπορεί να δει πόσοι μίλησαν για την σελίδα που έχει επισκεφτεί σε Twitter και Facebook.

Η εγκατάσταση είναι απλή: Δεξί click στο bookmark bar > New bookmark και στο location κάντε paste το παρακάτω κώδικα:

javascript:(function(){head=document.getElementsByTagName('head')[0];script=document.createElement('script');script.src='http://wiggler.gr/stats.php?url='+window.location.href;head.appendChild(script);})()

Κάθε φορά που θα κάνετε click στο bookmarklet, θα εμφανίζεται στο πάνω αριστερά μέρος της σελίδας, ο αριθμός των Facebook shares και Tweets του συγκεκριμένου url! Enjoy!

Wiggler feedburner readers, how we did it

Published by stelabouras in Coding, Software, Tech - 4 comments

picture-13 

Την προηγούμενη βδομάδα -και πάντα στα πλαίσια του NWT project- αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τα δύο menu buttons για το RSS και το Twitter στην sidebar, και να τα κάνουμε περισσότερο easy και fun to read από δύο απλά links.

Έτσι στην sidebar δεξιά μπορείτε να δείτε δίπλα-δίπλα, το link στο RSS του Wiggler και το link στο twitter account μας μαζί με τα γνωστά icons για να ξεχωρίζουν.

Σχετικά με τον αριθμό των subscribers, αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε το γνωστό feedburner badge που δεν καθόταν πολύ καλά, και αναπτύξαμε μια δική μας απλή τεχνική.
Read more

Bookmarks Toolbar, shortcuts και bookmarklets

Published by stelabouras in Internet, Software, Tech - 1 comment

bookmark 

Μετά το ξέσπασμα του centralized web, χρήσιμα features των browsers άρχισαν να χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο, μέχρι που για κάποιους αντικαταστάθηκαν τελείως από αντίστοιχες online υπηρεσίες. Κλασσικό παράδειγμα φυσικά, αποτελούν τα bookmarks (ή στα ελληνικά “Αγαπημένα” / “Αγαπημένοι σύνδεσμοι” [brr]).

Με υπηρεσίες, όπως το del.icio.us, να προσφέρουν αποθήκευση των bookmarks στους servers τους ώστε να υπάρχει ένα σημείο κεντρικό σημείο αναφοράς, οι χρήστες άρχισαν να προτιμούν αυτές τις λύσεις έναντι των local bookmarks, ειδικά όταν κάτι τέτοιο τους διευκόλυνε αρκετά στην μεταφορά από PC σε PC. Έτσι λοιπόν σήμερα αρκετοί δεν χρησιμοποιούν τα bookmark mechanics των browsers, όσο ελκυστικά και αν φαίνονται (βλ. παρακάτω), και καταφεύγουν στις online υλοποιήσεις.
Read more

How to: Your first iPhone webapp

Published by stelabouras in Coding, Gadgets, Internet, Software, Tech - 8 comments

amazon-iwishlist 

Σε αυτό το tutorial θα περιγράψω τον τρόπο δημιουργίας μιας απλής web app για το iPhone που δημιούργησα πριν λίγες μέρες.

Στην πορεία του οδηγού θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες του mobile Safari, θα χρησιμοποιήσουμε μια δόση CSS3 και θα πάρουμε μια μικρή γεύση από το Amazon API.

Η εφαρμογή που δημιούργησα ονομάζεται “Amazon iWishlist” (ναι θα μπορούσα να βρω και καλύτερο όνομα) και για όσους θέλουν να δουν άμεσα το real thing, παρακάτω ακολουθούν τα links.
Read more

Google Chrome, ένας open source web browser από την Google

Published by stelabouras in Internet, Software - 4 comments

google-chrome 

Με το Android phone να βρίσκεται υπό κατασκευή και σύντομα να διατίθεται στο κοινό, το software infrastructure πίσω από το mobile OS της Google να έχει φτάσει την έκδοση 0.9 και όλα να έχουν πάρει μια σειρά, η Google αποφάσισε να ασχοληθεί με ακόμη ένα όχι-και-τόσο-μικρό project.

Το όνομα αυτού, Google Chrome και πρόκειται για τον open source web browser που ανακοίνωσε η εταιρία, παρέχοντας και ένα comic book μαζί με την ανακοίνωση που μπορείτε να βρείτε στο google.com/googlebooks/chrome/.
Read more

Νέα από την Google

Published by stelabouras in Internet, Software, Tech, Videos - 3 comments

Wiggler Video Post 

Μέσα σε τρεις ημέρες μαζεύτηκαν αρκετά νέα από την Google, που καλό θα ήταν να κάνω μια αναφορά στο καθένα, αφού παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

Αρχικά, η Google διέθεσε το AJAX libraries API, το οποίο πρόκειται για ένα συνολικό API που περιέχει όλες τις μεγάλες javascript βιβλιοθήκες (jQuery,prototype,script.aculo.us,MooTools,dojo), παρέχοντας ένα κοινό set εντολών, με την εταιρία να κάνει host και να ανανεώνει στις τελευταίες εκδόσεις όλες τις βιβλιοθήκες και τον προγραμματιστή να επιλέγει αυτή που θέλει.
Read more

Φτιάξτε ένα παιχνίδι για το ScummVM

Published by stelabouras in Coding, Gaming, Software, Tech - 1 comment

scummvm 

Monkey Island, Full Throttle, The Dig, Day of the Tentacle. Όλα επιτυχημένα adventures της δεκαετίας του 90′ προγραμματισμένα στην μηχανή SCUMM. Μέσω του emulator ScummVM μπορούμε και στις μέρες μας να χαιρόμαστε αυτούς τους κλασσικούς πλέον τίτλους σε κάθε πλατφόρμα και κονσόλα.

Τι γίνεται όμως για όποιον θέλει να δημιουργήσει το δικό του παιχνίδι για την πλατφόρμα ScummVM; Θα μου πείτε γιατί να προτιμήσει το Scumm και όχι κάτι πιο…νέο και θα σας πω ότι δεν ξέρω τι τρέλα κουβαλάει ο καθένας! Σοβαρά πάντως, το ScummVM έχει πολύ περισσότερους φανατικούς θαυμαστές και adventure game fanatics από όσους πιστεύετε.

Η λύση λοιπόν, ονομάζεται ScummC και πρόκειται για μια απλή Javascript/C-like γλώσσα προγραμματισμού που επιτρέπει στον προγραμματιστή να δημιουργήσει ένα κλασσικό αdventure όπως τα παραπάνω, με λίγες μόνο γραμμές κώδικα.

Μαζί με την γλώσσα και το set των εργαλείων που έρχονται στο δωρεάν πακέτο, υπάρχει και μια έκδοση του πηγαίου κώδικα του Open Quest (~3k γραμμές κώδικα) για να δείτε τα “σωθικά” ενός Scumm-game!

Get your hands dirty με την ScummC λοιπόν!