You have searched the archives for 'macosx'.

Mac Os X Lion: εκνευριστικά στοιχεία

Published by Petrakeas in Software - 2 comments

macosxlion

Άργησα, αλλά έβαλα τελικά το Lion. Γενικά μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις, αλλά έχει μερικά στοιχεία τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την εμμονή στην τελειότητα που “καταλογίζεται” στην Apple. Θα ξεκινήσω να τα αναλύω παρακάτω.

H Apple έχει την τάση να μπαίνει σε χώρους που έχουν μπει όλοι οι άλλοι και να ταράσει τα νερά με τη δική της προσέγγιση. Στο Lion έβαλε full screen στα apps… Και η προσέγγιση διαφέρει από αυτό που έχετε συνηθίσει σε Windows και Linux. Ωστόσο έχει ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Αν έχετε περισσότερες από μία οθόνες και βάλετε ένα app σε fullscreen, τότε αυτό πάει στην κύρια οθόνη και οι υπόλοιπες δε δείχνουν τίποτα… Πιστέψτε με, αν έχεις πάνω από μία οθόνες, θέλεις να δείχνουν κάτι… Ένα άλλο πρόβλημα εμφανίζεται  αν πχ θέλεις να βάλεις fullscreen to Quick Time για να δεις ένα βίντεο. Όπως καταλάβατε, θα πάει στην κύρια οθόνη. Υπάρχει βέβαια ένα workaround (πρέπει να πληρώστε)

Στο Lion μπήκαν καμιά 7 νέα gestures στο trackpad, τα οποία δουλεύουν αρκετά καλά και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά είναι χρήσιμο. Ωστόσο αφαιρέθηκε το καλύτερο gesture που είχε βγάλει ποτέ η Apple. Στο Snow Leopard μπορούσες να κάνεις swipe left/right με 3 δάχτυλα και να πας μπρος/πίσω σε Chrome/finder/Xcode κλπ. Αυτό το feature μου έλειπε πραγματικά όταν καθόμουν σε Windows. Πλέον, (guess what) είναι απενεργοποιημένο από default. Ευτυχώς από τα settings, μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Το email app έγινε αρκετά καλό (και θα ήταν καλύτερο αν μπορούσε να είναι full screen στη μία οθόνη και οι άλλες να δείχνουν κάτι.. ). Έχει conversation view. Ωστόσο τι είδους συζήτηση είναι, αν βλέπεις μόνο τα emails που σου έστειλαν και δε συμπεριλαμβάνονται αυτά που έστειλες εσύ; Ευτυχώς από τα preferences του mail, ενεργοποιείται και αυτό. Κάτι που δε βρήκα ακόμα πώς γίνεται (και μου λείπει από το Snow Leopard) είναι αν έχω ένα group από contacts, να τους στείλω email. UPDATE: σύμφωνα με αυτό το guide πρέπει να ορίσετε ως default account το “on my mac” και να φτιάξετε εκεί group. Θα προτιμούσα να δούλευε με τα iCloud contacts, γιατί τώρα θα έχω τοπικό αντίγραφο των contacts που θέλω στα groups.

Όταν το macbook δε χρησιμοποιείται, η οθόνη κλασσικά σβήνει αλλά ο υπολογιστής λειτουργεί. Αρκούσε μια κίνηση πάνω στο trackpad και άναβε. Πλέον αυτό δεν αρκεί και απαιτείται να πατηθεί κάποιο πλήκτρο. Περίεργη συμπεριφορά, αλλά ίσως να έχει να κάνει με power saving.

To Xcode μπήκε στο Appstore, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει τα μειονεκτήματα του sandboxing. Αν είχατε full paths για βιβλιοθήκες στο /Developers πρέπει να τα διορθώστε. Επίσης δε συμπεριλαμβάνονται όλες οι βιβλιοθήκες και τα utilities, οπότε πρέπει να τις κατεβάσετε extra όταν τις χρειάζεστε. Τρόμαξα όταν δεν έκανε compile το Soundbeam στο Xcode 4.3 . Το θετικό με το Xcode στο Appstore θα είναι τα delta updates.

Επίσης είναι λίγο ξενέρωμα να μην υπάρχει το Photo Stream, αφού ανήκει στο iCloud. Πρέπει να πληρώσετε πρώτα το iLife για να λειτουργήσει μέσα από το iPhoto. Στα Windows είναι δωρεάν. Από τη στιγμή που κάποιος έχει πληρώσει ένα iPhone και ένα macbook , θα έλεγα ότι δικαιούται να έχει αυτό το feature for free..

H Apple ξανάγραψε το implementation του SMB, αλλά εξακολουθεί να κρασάρει όλο το λειτουργικό αν ο απομακρυσμένος Samba Server βγει offline απότομα. Δε τη λες ωραία συμπεριφορά για το πιο “εξελιγμένο” λειτουργικό του πλανήτη…

Πολλά από αυτά που είπα δε θα αλλάξουν στο Mac Os X Cougar γιατί δεν είναι λάθη, αλλά πολιτική της apple. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να μη βρω κάτι άλλο!

PS. Ένα χρήσιμο προγραμματάκι που επιτρέπει τα apps να κάνουν πραγματικό maximize ή να πιάνουν τη μισή οθόνη (όπως στα windows) είναι το Cinch. Ρίξτε μια ματιά.

Sleepwatcher: ο Mac κοιμάται και η τύχη του δουλεύει

Published by Petrakeas in Software - 2 comments

sleepwatcher

To sleepwatcher είναι ένα μικρό προγραμμάτκι για Mac το οποίο μπορεί να τρέχει τα scripts που θα του πείτε όταν ο mac πάει για sleep ή ξυπνάει. Για παράδειγμα όταν κλείνω το lid το έχω βάλει να κάνει unmount τα network drives και όταν το ανοίγω τα κάνει mount αυτόματα. Το Sleepwatcher πέρα από τα sleep,wake events μπορεί να πιάσει και άλλα όπως  (από)σύνδεση από ρεύμα, ακινησία ποντικιού κλπ. Τα scripts που μπορεί να εκτελέσει είναι bash scripts. Αν θέλετε να εκτελέσετε applescript θα πρέπει να το εκτελέσετε μέσω bashscript με την εντολή osascript ακολουθούμενη από το path του applescript.

PS. Για όσους επιχειρήσουν να το εγκαταστήσουν θα συμβούλευα σε αντίθεση με τις οδηγίες να το αντιγράψετε στο “usr/sbin/sleepwatcher” και πριν αντιγράψετε το .plist αρχείο αλλάξτε τη γραμμή “<string>/usr/local/sbin/sleepwatcher</string>” σε “<string>sleepwatcher</string>”

Αυτοματοποίηση του mounting στο Mac Os X

Published by Petrakeas in Software - 4 comments

Screen-shot-2010-06-01-at-1

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ήθελα να κάνω στο mac ήταν να μπορώ να δω τα shared drives των Windows (samba). Το Mac Os X λόγω της φύσης του δίνει τη δυνατότητα να κάνεις κάτι με πολλούς τρόπους. Έτσι βρήκα αυτό το post που δείχνει 10 διαφορετικούς τρόπους για να κάνω αυτό που ήθελα. Εγώ θα επικεντρωθώ σε 2 τρόπους και προεκτάσεις που σκέφτηκα. Η διαδικασία δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο ίσως σας φανεί με την πρώτη ματιά.

Ο πρώτος τρόπος εκμεταλλεύεται το autofs το οποίο ενσωματώθηκε στο Mac os X 10.5 και πάνω. Το mounting γίνεται αυτόματα στην “καρδιά” του filesystem. Το πλεονέκτημα αυτού του τρόπου είναι ότι αν μία εφαρμογή χρειαστεί πρόσβαση στον απομακρυσμένο φάκελο αυτός γίνεται αυτόματα mount. Έτσι αν έχετε εκεί τη βιβλιοθήκη του itunes τα κομμάτια θα είναι συνεχώς διαθέσιμα. Ωστόσο ο finder δεν εμφανίζει τους φακέλους όπου έγινε το mount όπως θα έπρεπε, αλλά τα δείχνει σαν shortcuts που οδηγούν στο mounded drive. Δηλαδή αλλιώς τα εμφανίζει το Gui του Mac Os και αλλιώς είναι στην πραγματικότητα όπως επιβεβαιώνει και το terminal. Το μεγάλο πρόβλημα αυτής τη προσέγγισης είναι ότι αν χαθεί η σύνδεση με τον server τότε το “automount” τρώει κόλλημα και παίρνει μαζί του όποιο άλλο application ζητάει πρόσβαση στους απαμακρυσμένους φακέλους. Το κόλλημα είναι τόσο μεγάλο που ο mac δεν μπορεί καν να κλείσει. Αυτό μου φαίνεται απαράδεκτο για ένα λειτουργικό που ισχυρίζεται ότι είναι το πιο εξελιγμένο του πλανήτη..

Ο δεύτερος τρόπος είναι με bash script και είναι πιο high level. Δουλεύει καλύτερα με τον finder και όταν διακοπεί η σύνδεση βγαίνει (συνήθως) μήνυμα ώστε να γίνει eject το drive. Ωστόσο πρέπει εσείς να προνοείτε για το mount πριν μια εφαρμογή ζητήσει πρόσβαση στον απομακρυσμένο φάκελο, διαφορετικά αυτό που θα δει είναι ένας απλός τοπικός φάκελος. Τις εντολές του terminal τις έσωσα σε ένα bash script (με κατάληξη command) το οποίο μπορεί να εκτελεστεί με διπλό click. Έκανα 2 scripts: mount.command, unmount.command . Το αρνητικό είναι ότι ανοίγει και το terminal.app όταν τα τρέχω με διπλό κλικ. Οπότε αποφάσισα να αυτοματοποιήσω λίγο ακόμα τη διαδικασία.

Έτσι έβαλα τα scripts σε ένα φάκελο που να μπορεί να δει το Quicksilver. Οπότε ανοίγω το QS, αρχίζω να γράφω “mount” πατάω enter και εκτελείται το script εσωτερικά χωρίς να ανοίξει το terminal!! Και εμφανίζονται εκεί που πρέπει τα drives μου! Ένας άλλος τρόπος αυτοματοποίησης με χρήση applescript είναι η αντιστοίχηση του “mount.command” με το άνοιγμα του φακέλου από τον finder. Έτσι όταν πάει να μπει κανείς μέσω Finder στο φάκελο, τα drives γίνονται αυτόματα mount. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει και services ώστε με δεξί κλικ να εμφανίζονται οι επιλογές mount, unmount. Το τελευταίο γίνεται εύκολα με τον automator και χρήση των mount, unmount scripts.

Συμπερασματικά το Mac Os δίνει πολλούς τρόπους για το mounting samba (και όχι μόνο) drives, ωστόσο η βασική υλοποίηση στον πυρήνα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Από αυτά που διαβάζω πριν το Snow Leopard τα πράγματα ήταν χειρότερα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση γιατί καλώς ή κακώς στα windows αυτά τα προβλήματα δεν υφίστανται. Παρακάτω ακολουθούν οδηγίες για τις υλοποιήσεις.

Read more

Ενεργοποίηση push mail sto Mail app του MacOS

Published by Petrakeas in Internet, Software - 5 comments

macmail

Την τελευταία βδομάδα προσπαθώ να μάθω τα τερτίπια του MacBook pro και η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα Just don’t work! Ένα από αυτά είναι το push mail για το gmail.

Καταρχήν push mail είναι με το που φτάνει ένα email στο server, να φτάνει στιγμιαία σε εσάς και να μη χρειάζεται να ελέγχει το πρόγραμμά σας ανά περιοδικά διαστήματα (polling). Ενώ το Mail.app υποστηρίζει μεν κάτι τέτοιο δε δουλεύει αμέσως.. Πρέπει να κάνετε πρώτα κάτι που μόνο διαισθητικό δεν είναι. Δείτε εδώ.

Το άλλο πρόβλημα που έχω είναι ότι δε συγχρονίζει με το gmail server τα read και unread σε αντίθεση με τον thunderbird 3.. Any thought?

UPDATE: τελικά συγχρονίζονται τα read/unread με κάποια καθυστέρηση. Αλλά βρήκα άλλο bug.. Στο mail.app δεν ακούω ήχο όταν έχω new mail. Το ίδιο και στο thunderbird 3… Και απ’ ό,τι βλέπω στο google είναι πολύ γνωστό το πρόβλημα.. Κρίμα..

UPDATE2: τελικά τα Growl και GrowlMail δίνουν λύση πλαγίως..

Το Steam για Mac είναι εδώ!

Published by stelabouras in Gaming, Internet, Videos - 4 comments

Screen-shot-2010-05-13-at-9

Επιτέλους η αναμονή τελείωσε, η γνωστή gaming πλατφόρμα της Valve, Steam, διατίθεται πλέον και για MacOSX (και σύντομα και για Linux από ότι ακούγεται)!

Όσοι χρησιμοποιούν ήδη το Steam σε Windows θα ανακαλύψουν πως αρκετά games είναι διαθέσιμα και για το MacOSX από την πρώτη κιόλας μέρα, όπως το Portal (το οποίο είναι πλέον FREE!), Torchlight, Team Fortress 2, Civilization, Braid, η συλλογή adventures της Lucasarts, με τον αριθμό των τίτλων να φτάνει τους εξήντα τρεις!

Ο αριθμός αυτός φαίνεται πως θα αυξηθεί πολύ γρήγορα, καθώς η Valve σε ανακοίνωσή της “υποσχέθηκε” πως κάθε Τετάρτη θα προσθέτει νέους τίτλους για το Steam for Mac.

Το inteface του προγράμματος είναι ίδιο με το αντίστοιχο σε Windows με τον Webkit renderer να χρησιμοποιείται στον ενσωματωμένο browser του προγράμματος.

Αν είστε Mac user και έστω κατά το ελάχιστο gamer, μην χάνετε χρόνο!

Κάπως έτσι θα είναι το Steam για Mac

Published by stelabouras in Gaming, Videos - 1 comment

steam

Με την κυκλοφορία του Steam για Mac να βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών (τέλη Απρίλη), τι καλύτερο από ένα leaked video! Παρακάτω θα πάρετε μια γεύση από την δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας της Valve ενώ τρέχει σε περιβάλλον MacOSX.

Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα όμως, είναι λογικό πως η έκδοση που φαίνεται δεν είναι το τελικό προϊόν καθώς λείπουν αρκετά χαρακτηριστικά!

Mobile frameworks για πιο εύκολη ανάπτυξη εφαρμογών

Published by stelabouras in Coding, Software, Tech - 1 comment

PROD_arch11

Μπορεί να είναι φαινομενικά εύκολο να αναπτύξει κάποιος iPhone ή Android εφαρμογές αν διαβάσει το σχετικό documentation και γνωρίζει προγραμματισμό, παρόλα αυτά υπάρχουν και εναλλακτικοί και πιο εύκολοι τρόποι στην ανάπτυξη εφαρμογών για πλατφόρμες όπως το Android, το iPhone, το Blackberry κ.τ.λ.

Frameworks όπως το Appcelerator, το iProcessing και το PhoneGap, υπόσχονται γρήγορη ανάπτυξη εφαρμογών ανεξάρτητα συσκευής, σε κώδικα Javascript (ή Javascript-like syntax όπως το Corona) και αναλαμβάνουν να παράγουν τον αντίστοιχο native κώδικα αυτόματα, επιταχύνοντας αρκετά τον χρόνο ανάπτυξης, δίνοντας επίσης την δυνατότητα σε πολλούς developers να δημιουργήσουν εφαρμογές χωρίς να μάθουν μια νέα γλώσσα.

Ειδικότερα, το Appcelerator υποστηρίζει όχι μόνο mobile αλλά και desktop περιβάλλοντα (Linux, Windows, MacOSX) κάνοντας έτσι πράξη το μοντέλο Write Once Deploy Anywhere (WODA)!

Sugarenia and Stelabouras make a podcast, episode 2

Published by stelabouras in Software, Tech - 9 comments

podcast1 

Δεύτερο επεισόδιο του SSMap! Το επεισόδιο αυτό το ηχογραφήσαμε χθες, οπότε μάλλον πρέπει να περιμένετε το επόμενο για πιθανά σχόλια γύρω από το Facebook + Friendfeed love!

Το δεύτερο episode έχει περίπου την ίδια διάρκεια με το πρώτο, αλλά είναι αρκετά μικρότερο σε μέγεθος αφού αποφασίσαμε να αρκεστούμε στα 192 kbps.

Update: Το podcast έχει πλέον το δικό του website! Επισκεφθείτε το ssmap.tumblr.com ή κάντε subscribe στο podcast μέσω του feed!

Καλή ακρόαση!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Read more

Apple Safari 4 beta

Published by stelabouras in Internet, Software, Tech - 3 comments

safari-4-welcome 

Η τέταρτη (beta) έκδοση του Safari είναι διαθέσιμη από σήμερα τόσο για MacOSX όσο και για Windows. Αισθητικά φαίνεται εμφανώς βελτιωμένη, καθώς υποστηρίζει native OS themes, eye-candy τρόπους εμφάνισης σελίδων (coverflow, top sites) και σαφείς επιρροές από άλλους γνωστούς browsers (chrome like τοποθέτηση των tabs στο πάνω μέρος του παραθύρου).

Στα πιο τεχνικά του θέματος, το Safari 4 υποστηρίζει HTML 5, κάτι που μπορείτε να παρατηρήσετε με την έναρξη της εφαρμογής (δείτε το source code της Welcome page – pure html 5) και “φοράει” την νέα Nitro rendering engine που τον κάνει (αν ίσως όχι τον πιο γρήγορο) έναν από τους πιο γρήγορους beta browsers που κυκλοφορούν!

Κατεβάστε το Safari 4 τώρα!

Read more

Link to micropost

Όταν οι σειρές επιλέγουν … bootcamp!

Published by stelabouras - 5 comments

Βλέποντας το δωδέκατο επεισόδιο της σειράς Fringe, πρόσεξα την παρακάτω σκηνή. Χμμμ…ας δούμε καλύτερα, Windows Vista σε Macbook! Μάλλον δεν υπήρχε αντίστοιχη παιδική εφαρμογή ζωγραφικής σε Leopard!

fringe-bootcamp1

iPhone Adventures, part 2 : Software

Published by stelabouras in Gadgets, Hardware, Internet, Software - 6 comments

iphone-screen 

Ένας μήνας και 4 μέρες από τότε που αγόρασα το iPhone. Αρκετός καιρός για να αρχίσω να περιγράφω τα τι και πως της συσκευής που τόσο παιδεύτηκα να αποκτήσω.

Ας επικεντρωθώ στο software αυτή την φορά. Τις πρώτες μέρες αποφάσισα να μην εγκαταστήσω εφαρμογές, παρά να ταξινομήσω -επιτέλους- τις επαφές μου και να τακτοποιήσω το θέμα MobileMe syncing μεταξύ φορητού, σταθερού και iPhone.
Read more