11Jun 07
Επιλογή αθηναϊκής σχολής πληροφορικής
Published by ispofacto in General, Misc, Various
Θέλω να βγάλω μια δεύτερη πανεπιστημιακή σχολή και σκέφτομαι μια σχολή πληροφορικής. Είμαι ανάμεσα στις 3, αν δεν κάνω λάθος σχολές που βρίσκονται στην Αθήνα: Πληροφορική Πειραιώς, Πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποια παιδιά βρίσκονται σε αυτές τις σχολές, τι γίνεται με τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, εργαστήρια γαρ. Λόγω δουλειάς δεν έχω πλήρης ελεύθερο χρόνο για αυτό το θεωρώ κύριο ζήτημα. Οι σχολές γενικά είναι δύσκολες έχουν πολλές απαιτήσεις όσον αφορά το διάβασμα; Δεν τίθεται επίσης θέμα βαθμολογίας.
Έχω μάθει ότι στην Πληροφορική Πειραιώς εκτός από 2 μαθήματα στο πρώτο εξάμηνο, τα υπόλοιπα εργαστήρια είναι προαιρετικά. Επίσης έχω ακούσει ότι για την Πληροφορική Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας ότι τα περισσότερα εργαστήρια είναι προαιρετικά. Ευχαριστώ προκαταβολικά για όποιες απαντήσεις!
Comments (30)
Φιλε οτι ξερεις για το Πα.Πει (Πανεπιστημιο Πειραια) ειναι αληθεια εκε σπουδαζω.Οντωςι μονο 2 υποχρεωτικα. Γενικα ειναι σχετικα καλη σχολη και σου βαζουν πολυ ουσιαστικες και σχετικα δυσκολες εργασιες. Θελει λιγο διαβασμα αλλα αν εξερεσεις τα μαθηματικα (που ειναι αρκετα γυρω στα 8-9 συνολικα )τα αλλα μαθηματα ειναι πολυ ενδιαφερων.
Για την Πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας εχω ακοθσει τα χειροτερα κυριως λογω του οτι ειναι οικονομικη η σχολη.
Οσο για το Αθηνας λενε οτι ειναι καλο.
Θα σου προτινα να βαλεις Αθηνας και Πειραια και οχι οικονομικου πανεπιστημιου. Εχε υποψι οτι το Πα.Πει εχει χαμηλοτερη βαση απο το αθηνας και γενικα εχει πεσει αρκετα αρα μπαινεις σχετικα ευκολα.
Σε ευχαριτώ για τις πληροφορίες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται για αυτά τα 2 μαθήματα. Βλέποντας το πρόγραμμα σπουδών για το πρώτο εξάμηνο έχουμε Άλγεβρα, Ανάλυση Ι, Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών, Αρχές Προγραμματισμού,Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων, Τεχνολογίες Διαδικτύου. Ποια 2 μαθήματα είναι από αυτά; Ρωτάω για να δω τις ώρες διδασκαλίας τους από το πρόγραμμα. Τι παίζει γενικά με αυτά;
Αποτι καταλαβα αφου σε ενδιαφερει κυριως να παρεις ενα πτυχιο πληροφορικης χωρις να μπλεκεις σε “περιπετειες” θα σου προτεινα κιεγω του Πειραια. Εχω τελειωσει της Αθηνας και νομιζω ειναι πιο “χρονοβορο”. Του Πειραια ειναι και πιο προγραμματιστικο.
Δεν καταλαβα ομως πως θα μπεις οπου θες?
Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα βγες εξωτερικό και κάνε ένα conversion computing course. Και καλύτερα πανεπισήμια και μεγαλύτερη αξία από ένα 2ο ελληνικό και καλύτερες προοπτικές για δουλειά και ποιο καλύτερα τεχνικά καταρτησμένο.
ΒΤ
Εργαστηρια υποχρεωτικα εχουν οι τεχνολογιες διαδυκτιου πανω σε HTML και CSS και η Λογικη Σχεδιαση πανω στο PcSpim που ειναι για σχεδιαση λογικων κυκλωματων. Αν θυμαμε καλα δεν εχουν οι Αρχες προγραμματισμου που ειναι πανω στη γλωσσα C αλλα εχει απο στο δευτερο εξαμηνο σε C++ και στο τριτο σε Java γιατι η C ειναι σχετικα ευκολη αφου δεν εμβαθινουν παρα πολυ (εμβαθυνουν στο β εξαμηνο). Στο πρωτο εξαμηνο δυσκολα σχετικα ειναι η Αναλυση 1, η Αλγευρα και η Λογικη Σχεδιαση. Τα αλλα ειναι σχετικα ευκολα. Τωρα ωρες για τα εργαστηρια δε ξερω (πλεον ειμαι εκτο εξαμηνο) αλλα ειναι δυο ωρες την βδομαδα το εργαστηριο για καθε μαθημα.
Δεν θες να πας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι αρκετά ζόρικο, θέλει πολύ διάβασμα για να βγει. Απο εργαστήρια δεν έχει πολλά υποχρεωτικά 3 στα 3 πρώτα έτη, αλλά θα μπλέξεις με πολλά θεωρητικά: Μαθηματικά Φυσική Τηλ/νίες. Στο ΠΑΠΕΙ έχω ακούσει ότι βγαίνει πολύ πιο χαλαρά.
Βασικα δε θα λεγα οτι ειναι πιο ευκολο αλλα επειδη εχει λιγοτερες φυσικες και τετοια σε τραβαει πιο πολυ και ασχολησε και ετσι τελειωνει σχετικα πιο γρηγορα.
Vassilis Taralis: δεν μπορώ να βγω τώρα εξωτερικό λόγω δουλειάς, θα βγω όμως αργότερα που μου δίνεται η δυνατότητα!
banned, panos: Έχω γράψει καλά πανελλήνιες γι’αυτό. Σίγουρα πάντως θα με ενδιέφερε να βγει πιο ανώδυνα η σχολή! Θύμαστε τα ονόματα των 3 υποχρεωτικών εργαστηρίων για να δω από το πρόγραμμα τις ώρες που είναι; Αν είναι απόγευμα ή όχι θέλω να δω!
dimos222: Στο δευτερο εξαμηνο σε C++ και στο τριτο σε Java που υπάρχουν εργαστήρια, πως εξετάζεσαι σε αυτά; Γραπτώς η πας στο εργαστήριο πάνω στον υπολογιστη; Θα έχω πρόβλημα δηλαδή αν δεν παρακολουθώ συστηματικά; Αν πάρω σημειώσεις και διαβάζω συστηματικά θα είναι οκ;
banned, panos: Γενικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα υποχρεωτικά εργαστηρια τι παίζει; Πως γίνονται οι εξετάσεις σε αυτά; Τα άλλα προαιρετικά εργαστήρια εξετάζονται με τον ίδιο τρόπο;
Παιδιά, ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις με βοηθάνε πολύ!
C++ και Java εξετάζεσαι γραπτα και με ανοιχτα βιβλια ;) αρα το παν ειναι να παρεις την γενικη ιδεα του προγαμματισμου και να εισαι εξικιομενος με καποιες εντολες αλλα οτι δε θυμασε το βλεπεις απ το βιβλιο.
Συμφωνώ dimos222, αυτό που πρέπει να σου μείνει γενικά από μια σχολή πληροφορικής είναι τόσο η “τέχνη” του προγραμματισμού αλλά και η ικανότητα να μαθαίνεις γρήγορα νέες γλώσσες χωρίς να παπαγαλίζεις από τα βιβλία εντολές..Το τελευταίο είναι ότι πιο άσχημο έχω δεί..
dimos222: Πολύ καλός αυτό που λες για τα βιβλία, δε χρειάζεται παπαγαλία δηλαδή! Γενικά υπάρχει κάποιο μάθημα εργαστηριακό ή μη που να εξετάζεται πάνω στους υπολογιστές, και όχι γραπτώς; Αν ναι, είναι πολλά αυτά;
εχεις σκεφτει καθολου να πας στο πολυτεχνειο? παρεχει καλυτερο backup στους αποφοιτους του τουλαχιστον στα ελληνικα πραγματα.
Για τα εργαστηρια δεν ξερω τωρα πως εξεταζονται στο Αθηνας παντως παλιοτερα ήταν λιγα χαλαρα και η εξεταση ήταν πρακτικη
πολυτεχνείο σίγουρα θα έχει ακόμα πιο πολλά εργαστήρια και θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα να βγάλω τη σχολή. έχει και περισσότερο προσανατολισμό προς ηλεκτρολογικά και μαθήματα που δεν είναι αμιγώς πληροφορικής γι’αυτό και σκέφτομαι καλύτερα να μη βάλω!
Εγώ τελείωσα την Πληροφορική & Τηλεπικοινωνιών, αλλά λίγο παλιά (1994-1998) οπότε δε ξέρω πόση βαρύτητα έχει η γνώμη μου.
Όσο ήμουν φοιτητής ήμουν σχετικά δυσαρεστημένος. Πολλά μαθηματικά και φυσική (~10/40 μαθήματα) και ελάχιστα hands-on μαθήματα (δλδ καθαρός προγραμματισμός). Κυρίως είχαμε “γενική πληροφορική”: π.χ. βάσεις δεδομένων σε επίπεδο B / B* / B+ trees, normalization και λίγη SQL, λογικός προγραμματισμός (prolog), τεχνητή νοημοσύνη, game theory, compilers, networks από παλιά βιβλία (Tanenbaum) κλπ. Θυμάμαι ότι φίλοι μου από το Παν. Πειραιά κάνανε πιο πρακτικά πράγματα.
Σήμερα, σχεδόν 10 χρονια μετά, θεωρώ ότι τα μαθήματα ήταν πολύ καλά. Τα μαθηματικά σου μαθαίνουν ένα τρόπο σκέψης πολύ χρήσιμο. Οι γλώσσες έχουν αλλάξει από τότε, αλλά τα πρωτόκολλα, οι αλγόριθμοι, οι δομές δεδομένων, η σχεδίαση των γλωσσών, γενικά ο τρόπος που δουλεύουν τα πράγματα (π.χ. μια RDBMS, ένα OS ή το Internet) έχουν παραμείνει ίδια.
Οπότε θα σου έλεγα να μην επιλέξεις παν/μιο βάση πρακτικών μαθημάτων. Αν θες να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού κάντο μόνος σου “παίζοντας”, με tutorials από το Internet και ίσως κάποιο καλό βιβλίο. Αν σε ενδιαφέρει να εμβαθύνεις διάλεξε σχολή με αρκετή θεωρία.
BTW: όταν ήμουν εγώ είχε ελάχιστα εργαστήρια, ελάχιστες υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και καθόλου προαπαιτούμενα. Ήταν πολύ βολικό, αλλά αυτά φαντάζομαι θα έχουν αλλάξει πλέον.
Σε υπολογιστες μονο η Ψιφιακη σχεδιαση δινεται αλλα δινεται και γραπτα ταυτοχρονα. Δλδ δινεις το εργαστηριο που πιανει 30% αν θυμαμε καλα και γραπτα το υπολοιπο. Πρεπει ομως να γραψεις πανω απο 5 στο καθε ενα ξεχωριστα. δλδ αμα γραψεις 10 στο εργαστηριο και 3 μαθημα δεν περνας αλλα κρατας βαθμο εργαστηριου.
dimos222, Σόρρυ αν σε έχω ζαλίσει με τις ερωτήσεις! Με βοηθάς πολύ πάντως. Η Ψηφιακη σχεδιαση είναι το “Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων” που είναι στο πρώτο εξάμηνο ή αλλο μάθημα; Πάντως το γεγονός ότι είναι μόνο ένα μάθημα σε υπολογιστή είναι πολύ θετικό.
Δημήτρης: Δεν έχω αποφασίσει σίγουρα ακόμα, το σκέφτομαι. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι που τα είπες πάντως καθόλου! Το θέμα είναι και τι παίζει ακριβώς με τα εργαστήρια.
banned, panos: Δεν θυμάστε τα 3 αυτά υποχρεωτικά εργαστήρια ποια είναι; :(
Ναι Ψηφιακη Σχεδιαση=Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων. Θετικο και ταυτοχρονα αρνητικο λιγο πιο πρακτικα να ταν δε θα κανε κακο!!!
dimos222, Γενικά με τις εργασίες τι παίζει; Υπάρχουν μαθήματα που παιρνούνται μόνο με εργασίες και πρέπει να παρακολουθείς για να τις πάρεις; Υπάρχει η εναλλακτική επιλογή σε αυτά τα μαθήματα που είναι με εργασίες να τα δώσεις γραπτώς;
Λίγο Google search για όσους βαριούνται από ότι βλέπω, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα όλα είναι διαθέσιμα :)
http://www.unipi.gr/akad_tmhm/plhorf/plhrof_anal_par.html
http://www.cs.aueb.gr/under_grad_studies/programma.shtml
http://www.di.uoa.gr/gr/undergr.php
Και λύθηκαν όλες οι απορίες σου!
Ώπα ρε μεγάλε, λες να μην τα έχω δει αυτά; Τώρα ανακάλυψα το internet νομίζεις; Έλεος!!! Αυτά που ρωτάω δεν υπάρχουν στα site, έχω πάρει τηλέφωνο ακόμα και σε γραμματείες. Άμα βαριέσαι μη διαβάζεις comments!
Οι οδηγοί σπουδών πάντως πιστεύω πως απαντούν στα ερωτήματα σου σχετικά με τα υποχρεωτικά ή μη εργαστήρια, πόσο μάλλον οι γραμματείες.
P.S. In this case emailing ppl is better than commenting και όντως πίστευα πως δεν τα είχες δει αυτά!
Επειδή ακριβώς -πιστεύεις- και δεν ξέρεις καλύτερα μην απαντάς! BTW, Οι γραμματείες είπαν όλα τα εργαστήρια που υπάρχουν στις σχολές υποχρεωτικά, ενώ όπως βλέπεις σχεδόν όλα τα εργαστήρια είναι προαιρετικά. Άλλο να σου πει κάποιος τι παίζει από μεσα. Όλα όσα έχω ρωτήσει δεν υπάρχουν στους οδηγούς σπουδών ούτε τα ήξεραν οι γραμματείες. Εκτός αν νομίζεις ότι λέει κάπου στον οδηγό σπουδών αν π.χ. τα εργαστήρια στη C εξετάζονται στο αμφιθέατρο και όχι σε PC με ανοιχτά τα βιβλία. Εσυ τι λες να μην τους έχω διαβάσει δηλαδη; Στα τυφλά βαδίζω; Έλεος! :) Απλά παραπάνω πληροφορίες ποτέ δεν είναι κακές. Anyway, δεν σε ενοχλέι το post, άστο στην ησυχία του! :)
Whatevah, i won’t argue, πάντως οι γραμματείες θα όφειλαν να γνωρίζουν αυτού του είδους τα διαδικαστικά, at least για τα εργαστήρια που μου φαίνεται αστεία η άγνοιά τους. Αλλά στην Ελλάδα δεν περιμένω κάτι παραπάνω..
Μερχι και το 6 εξαμηνο υπαρχουν αρκετες εργασιες. Οι περισσοτερες ειναι υποχρςωτικες με ποσοστο στο βαθμο , λιγοτερες ειναι προερετικες με μπονους βαθμους και μονο μια ειναι υποχρεωτικη και απαλλακτικη δηλαδη κανεις μονο την εργασια και δεν δινεται γραπτα το μαθημα.
Πιστεύω να μην έχεις βαρεθεί απίστευτα να απαντάς! :) Για να πάρεις αυτές τις υποχρεωτικές εργασίες στο μάθημα πρέπει να το παρακολουθείς συστηματικά ή απλά χρειάζεται να πας να δηλωθείς στο μάθημα;
Η πτυχιακή είναι υποχρεωτική ή αντικαθίσταται με μάθημα;
Το μονο που δηλωνεις ειναι τα επιλογης απο το 2 ετος και κατευθηνση απο το 3 ετος. Τα υπολοιπα εινξαι αυτοδηλωτα :p
Αρα οι εργασιες ειναι στανταρ και δε χρειαζεται σε καμια περιπτωση να πας στο μαθημα αμα πιστευεις οτι μπορεις να την κανεις χωρις τη βοηθεια του μαθηματος. Το μονο που μπορει να δηλωνεις ειναι ομαδες στις ομαδικες εργασιες.
Η πτυχιακη απο οσο ξερω ειναι υποχρεωτικη
Γράφει ο banned παραπάνω:
“εχεις σκεφτει καθολου να πας στο πολυτεχνειο? παρεχει καλυτερο backup στους αποφοιτους του τουλαχιστον στα ελληνικα πραγματα”
Να συμφωνήσω και εγώ ότι το πολ/νείο σου δίνει ένα ΤΡΟΜΕΡΟ πλεονέκτημα: γράφεσαι στο ΤΕΕ και απολαμβάνεις κάποια προνόμια. Βασικότερο όλων ότι έχεις απίστευτες φορολογικές ελαφρύνσεις (κάποιοι λένε ότι δεν είναι νόμιμο πάντως τις έχουν όλοι).
Μη το πάρεις αψήφιστα, μιλάμε για πολλές *πολλές* χιλιάδες ευρώ.
Πληροφορική ΠΑΠΕΙ και ΑΣΟΕΕ έχουν το πλεονέκτημα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο μετά την αποφοίτηση.
Για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται:
Στην ΑΣΟΕΕ 36 μαθήματα, στο ΕΚΠΑ 40 και στο ΠΑΠΕΙ 46. Ελπίζω να σε βοηθησα.
σκεφτομαι να δηλωσω πληροφορικη ασοεε.μπορει καποιος να μου πει για μαθηματα καθηγητες και γενικα οτι γνωριζει;ειναι καλη επιλογη;