30Jan 07
Validation Hell: Youtube
Published by stelabouras in Internet, Software, Tech
Youtube: Το απόλυτο community video site. Νούμερο 5 (atm) στα Alexa rankings και θέμα συζήτησης χιλιάδων (αν όχι εκατομμυρίων) bloggers και internet users ανά την υφήλιο. Παρόλα αυτά το site εξακολουθεί να παραμένει η κόλαση του HTML Validation!
Ξεκινώντας από την κεντρική σελίδα, που ευτυχώς δεν υπάρχουν html errors αλλά μόνο warnings, μπορώ να πω ότι είναι δουλειά τουλάχιστον μισής το πολύ ώρας να ‘καθαριστεί’ η σελίδα από τα ‘trimming empty tag’ warnings και τα img tags που δεν έχουν alt πεδίο, γιατί το 90-95% των αποτελεσμάτων που ‘χτυπάει’ το Tidy validator είναι αυτού του είδους.
Μεταβαίνοντας στην σελίδα που φαίνεται κάποιο Youtube video τα πράγματα γίνονται δυστυχώς χειρότερα αφού εκτός των warnings που ως επί τω πλείστον είναι περίπου τα ίδια, οι σελίδες έχουν και HTML errors που αφορούν λανθασμένο άνοιγμα στα διπλά εισαγωγικά των tag attributes, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να προσέχει κατά το scripting!
Τέλος μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στον κώδικα που δίνει η υπηρεσία για τους bloggers με τον οποίο κάνουν embed τα videos στα blogs/sites τους. To embed tag δεν γίνεται πλέον δεκτό από την W3C και καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται το object tag όπως εξηγείται εδώ. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εμφανίζεται και στις υπόλοιπες video services (όπως για παράδειγμα Google Videos) που καλό θα ήταν να υιοθετήσουν τον νέο τρόπο αφού είναι operational και fully-validated.
Με λίγη ώρα δουλειά (προσθήκη alt attributes στις εικόνες, προσθήκη στα trimming tags και εξάλειψη των προβλημάτων στα διπλά εισαγωγικά) πιστεύω ότι το Youtube θα είναι fully validated που σημαίνει ότι (λογικά) θα παίζει σε όλους τους browsers το ίδιο σωστά και θα πληρεί τα standards της W3C. Δεν νομίζετε?
Comments (5)
Εγώ λέω να τους στέιλεις ένα mail και πού ξέρεις… μπορεί να σε δούμε να δουλεύεις στο youtube!!
Ακριβώς το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ! Στείλε email! :)
Χάχα, λέτε? Χμμμ
Ναι βέβαια στείλε ! Γιατί δεν το ξέρουν και θα τους κάνει εντύπωση. Άσε που τους νοιάζει και πολύ.
Τα standards είναι έτσι και αλλιώς τόσο δύσκολο να ακολουθηθούν στα πλαίσια μιας μεγάλης εφαρμογής που είναι ανούσια. Δείτε και αυτά:
http://validator.w3.org/check?uri=www.microsoft.com
http://validator.w3.org/check?uri=www.google.com
http://validator.w3.org/check?uri=www.apple.com
Φανταστείτε τώρα στο Google συζήτηση:
- (Με ύφος βουδιστή μοναχού συνδεδεμένου με ορό καφείνης) Επιτέλους δούλεψε ο προσεγγιστικός distributed αλγόριθμος επιλισης γραμμικών συστημάτων.
- Όχι μην ανεβάσετε τη σελίδα, δεν έχω βάλει ακόμη doctype
- !#$%!^#$%^#!$% κρετίνε &#%$%#$% ζώο
(πατάει το publish)
yes