11Sep 06
Intel’s Core 2 Quadro
Published by Petrakeas in General, Hardware
Η Intel έκανε τελικά το θαύμα της (αν δε το έκανε θα ήταν σκούρα τα πράγματα). Με τους core 2 duo όχι μόνο ξεπέρασε την AMD , αλλά από ό,τι φαίνεται έχει ετοιμάσει και τετραπύρηνες εκδόσεις: core 2 quadro. H AMD είχε δηλώσει ότι η καινούρια γενιά επεξεργαστών της θα έχει 4 πυρήνες, αλλά τελικά δε θα είναι αρκετά πρωτοποριακό αυτό το δεδομένο όταν τελικά κυκλοφορήσουν. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει κάποιες quadro cpu και έχουν υποστεί πολλά τεστ και benchmarks (δε κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο). Διαβάστε το review ή δείτε απλά τα charts! Φυσάνε! Eλπίζω πάντως να απαντήσει η AMD!
Πάντως μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις εμφανίζεται σε προγράματα συμπίεσης video HD. Δε θα με χαλούσε καθόλου να γίνεται το encode του vidcast σε 10 λεπτά αντί 40!!
Comments (7)
Η AMD με το 4×4 προτείνει 4πύρηνους επεξεργαστές ανα τετράδες σε κάθε μητρική. Όπως μάλιστα έδειξε σε Live παρουσίαση, η μητρική αναφοράς λειτουργεί και με λιγότερους απο 4 επεξεργαστές ή διαφορετικά μοντέλα αυτών ή και socket αν υπάρχει κατάλληλο bridge.
Το μεγάλο ατού της σειράς είναι το upgrade path το οποίο προσφέρεται. Δλδ προμηθευτείτε νέους σέρβερ, κρατήστε τους επεξεργαστές σας και στην πορεία καρφώστε και άλλα τσιπάκια κατα βούληση.
Απο την πλευρά του desktop τώρα οι πολλαπλοί επεξεργαστές δεν λένε πρακτικά τίποτα σε παιχνίδια, αφού ο αυτόματος παραλληλισμός εντολών που έχουμε δεν εγκυάται σταθερό throughput (δλδ οι εφαρμογές παγώνουν κατα διαστήματα + κάποιος επεξεργαστής αδρανεί). Απο την άλλη ο προγραμματισμός για multithreading είναι για γερά νεύρα και τα εργαλεία ανάπτυξης που έχουμε δεν είναι και τα καλύτερα…
Σοβαρά όμως προβληματίζομαι, πέρα απο παιχνίδια και την κωδικοποίηση βίντεο, τι θα τους κάνουμε αυτούς τους επεξεργαστές ;
4×4=16 για AMD! Καλό, δε το ήξερα.
Όντως πολλαπλοί επεξεργαστές δε κάνουν μεγάλη διαφορά στις περισσότερες εφαρμογές εκτός από κάποιες λίγες. Γενικά ,όμως, όλες οι εφαρμογές είχαν καλύτερες επιδόσεις με τους core2 quadro. Ωστόσο η αίσθηση του desktop και της απόκρισης του συστήματος νομίζω θα έχει αισθητή διαφορά (λόγω καλής διαχειρησης multitasking). Σκέψου πχ να κάνει scan το antivirus και render κάποιο video και να θες να ανοίξεις το winamp. Πρέπει να περιμένεις κανά λεπτό…
Ναι έχεις δίκιο, απο τη σκοπιά του χρήστη είναι άσχημη η εμπειρία. Αλλά εαν πχ είσαι σε windows βάλε τα reporting services να γράφουν τη δραστηριότητά σου για επεξεργαστή, μνήμη και ‘ακριβά’ IO για κάποιες ώρες. Αραιό το interval αλλιώς θα γεμίσεις το δίσκο σου. Ανα 1 δ πχ.
Αυτό που βλέπεις και ειδικά για μέσο χρήστη είναι οτι πολύ σπάνια είναι ο επεξεργαστής το bottleneck της ιστορίας. Πιο πολύ ο δίσκος, κάμερες εκτυπωτές κλπ είναι που tankάρουν στα γραφήματά τους. Το χειρότερο είναι οτι δεν υπάρχει φως στο τούνελ για τη λύση τέτοιων προβλημάτων. Δλδ για να είμαι ακριβής υπάρχει αλλά δεν αρέσει σε κανέναν.
Τώρα η ιστορία με τους πολλαπλούς πυρήνες είναι λίγο διαφορετική. Οι πιο τεχνικοί ίσως θυμούνται οτι η Sun πριν απο χρόνια πολλά προωθούσε την αρχιτεκτονική Majc που έλεγε: πολλοί πυρήνες και με διαφορετικό dedication.
Το πικάντικο της ιστορίας είναι οτι τώρα πολλοί είναι αυτοί που λένε οτι η προσθήκη νέων επεξεργαστών πχ φυσικής, AI, video codecs, ακόμη και antivirus είναι επιτακτική. Σκέψου λοιπόν οτι σε επόμενο βήμα που θα έχουμε 8-16-32 πυρήνες στο ίδιο die κάποιοι μπορεί να είναι γραφικών κλπ κλπ. Κάτι τέτοιο έγινε λίγο πιο προφανές με την συγχώνευση AMD-ATI. Αυτό έχει και άλλες συνέπειες τις οποίες πραγματεύομαι και εδώ
http://kcorax.blogsome.com/2006/07/26/amd-ati-the-return-of-the-whole-widget/
Ισως καποιοι απο εμας να θυμουντε την παλια ιστορια με τον tranceputer ,ενα επεξεργαστη που ειχε απο κατασκευης του δυνατοτητα παραληλης επεξεργασιας και μπορουσες να προσθεσεις περισοτερους ανα τετραδες ,με απιστευτα γραφικα, αν τους εβαζες σε μια θεση pci στον τοτε “πανιχυρο”486…φαντασου τι θα ειχαμε τωρα στα γραφια μας,αν δεν τους ειχε απορροφισει ο στρατος για οπλικα σηστηματα (πχ αρτεμις)….κατα τα αλλα ας βολευτουμε τωρα με 2 core duo και λοιπα σκουπιδια!ο νοων νοειτο…
[...] Η Intel ανακοίνωσε οτι η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας των τετραπύρηνων επεξεργαστών της θα είναι (στα χαρτιά) η 2/11 αλλά οι νέοι επεξεργαστές θα είναι διαθέσιμοι λίγο αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου! [...]
καλα που ζητε……σε λιγο ερχονται οι οχταπυρηνοι….
@costas Μεγάλε εσύ πού ζεις; Σε ποιο έτος; Κοίτα λίγο την ημερομηνία του post…